See. Believe. Achieve.

Interviu Amelia Racea

Dragi prieteni,

Continuam seria interviurilor, de aceasta data voi vorbi cu Amelia Racea.

A început gimnastica la vârsta de 6 ani şi a câştigat prima medalie individuală în 2007. În anul 2008 s-a alăturat lotului național de junioare de la Deva. Ca junioară, Amelia a avut o carieră de succes reuşind să fie pe podium la diverse competiții internaționale. A câştigat medalia de argint la bârnă şi medalia de bronz la sol şi s-a clasat a patra în competiția individuală şi cu echipa la Campionatul European de Juniori din anul 2008.  În 2009 s-a clasat a cincea la prestigioasa competiție “American Cup” înaintea unor gimnaste cu mai multă experiență cum ar fi Koko Tsurumi şi Kristina Goryunova. Mai târziu în acelaşi an a câştigat titlul individual la competițiile de juniori City of Jesolo Trophy din Italia şi Lugano Trophy din Elveția. A zecea ediție a Festivalul Olimpic al Tineretului European ce a avut loc în Tampere a fost o competiție încununată de succes pentru Amelia Racea. A câştigat în total şase medalii dintre care două de aur (la sărituri şi bârnă) şi patru de argint (la sol, paralele, individual şi cu echipa).

Debutul Ameliei în competițiile de seniori a avut loc la Campionatele Europene din 2010 unde a reuşit calificarea în finala de la sărituri şi sol şi a contribuit la medalia de bronz în concursul pe echipe. În finala de la bârnă a înlocuit-o pe coechipiera ei Ana Porgras, care se calificase pe prima poziție dar a fost nevoită să se retragă din cauza unei accidentări la gleznă.

Ama a câştigat medalia de aur la bârnă şi s-a clasat a cincea la sol şi a şaptea în finala de la sărituri.

  • Cu ce te ocupi in prezent? 

In prezent sunt studenta la Universitatea de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti.

  • Ce amintiri te leaga de debutul tau in sport?

Am inceput gimnastica la varsta de 6 ani la clubul Sportiv ”Cetate” Deva. I-am avut antrenori pe Micu Ramona, Cotutiu Florin si coregrafa Corina Doreanu. De-a lungul carierei am avut multe momente cand am vrut sa renunt la gimnastica, dar parintii si antrenorii m-au incurajat si sustinut neconditionat si as dori sa le multumesc.

  • Iti este dor de atmosfera din sala de antrenament? De echipa de antrenori?

Da imi este dor. Imi este dor sa ma trezesc in fiecare dimineata sa stiu ca am un program cu 2 antrenamente pe zi, sa fiu impreuna cu colegele si antrenorii 24 din 24 de ore. Chiar daca erau si zile mai putin bune, incercam sa ma motivez, sa trec peste pentru ca stiam ca nu o sa muncesc degeaba, iar munca mea se va vedea intr-o zi.

  • Care este medalia ta “de suflet” ?

Toate medaliile sunt de suflet. Am muncit pentru fiecare in parte la fel de mult si m-am bucurat de fiecare data cand obtineam un rezultat bun, dar cea mai importanta este medalia la barna castigata la Campionatele Europene din 2010 de la Birmingham.

  • Ce regreti cel mai mult in cariera ta de sportiv?

Regretul meu cel mai mare este ca nu am putut sa fac parte din echipa de la Londra din cauza unei accidentari la spate pe care am avut-o chiar inainte cu 2 saptamani de plecarea la Olimpiada.

  • Cea mai frumoasa experienta competitionala a fost…?

Cea mai frumoasa experienta a fost la Europenele din 2010 cand am aflat ca din prima rezerva la barna voi putea concura in finala, fiind chiar prima concurenta. Am avut emotii pana la terminarea finalei cand am realizat ca am castigat medalia de aur. A fost cel mai frumos sentiment si unic de altfel.

  • Ce model de sportiv ai avut in perfectionarea sportiva de performanta?

Am apreciat si apreciez toti sportivii de performanta. Nu stiu daca aveam neaparat un model dupa care sa ma ghidez. Incercam tot timpul sa fiu intr-o competitie permanenta cu mine, sa vad care imi sunt limitele si daca pot sa mi le depasesc.

  • Care sunt planurile tale de viitor?

In viitorul apropiat voi face parte dintr-un proiect lansat de d-na Mariana Bitang si d-nul Octavian Bellu numit “Relansarea Gimnasticii Romanesti” pe aceasta cale le multumesc ca m-au implicat si pe mine in acest proiect.

123427-fata-c-1891147lk-2011-09-10-0128

 

amelia-racea-afp

gimnaste2_461c9f7e07

Cu acest exercitiu Amelia Racea a castigat medalia de aur la Campionatele Europene (2010).

ENJOY,

L.A.

Comments on: "Interviu Amelia Racea" (1)

  1. […] interviu pentru Laura Cristache, Amelia Racea vorbeste despre momentele frumoase si cele triste care i-au […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.