See. Believe. Achieve.

România a ratat pentru prima dată prezenţa în finala Campionatului Mondial. În calificările de la Glasgow, gimnastele tricolore au încheiat concursul pe locul 13, fiind întrecute de Olanda, Belgia, Franţa, care poate nici nu visau că ar putea învinge vreodată România. Şi totuşi, acest lucru s-a întâmplat. 

S-au calificat direct la Jocurile Olimpice: SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Italia, Japonia, Canada şi Olanda. Aceste opt naţiuni vor concura şi în finala de marţi seara.

42cd4b39f44a4300aa66776a3dff86ec-e3a20418f8814d4abe47c8b27c2689e7-1

Team USA

România a ocupat locul 13 în calificări pentru ca a avut foarte multe ratări, însă au fost şi alte cauze obiective sau subiective. La turneul preolimpic din aprilie 2016, echipa ar putea să arate însă altfel, în primul rând ca şi componenţă. În lot ar putea reveni două campioane ale României, Cătălina Ponor şi Sandra Izbaşa, ambele campioane olimpice şi medaliate cu echipa. Prima ar fi trebuit să participe şi la Glasgow, însă o problemă de sanatate a împiedicat-o, sportiva fiind chiar nevoită să suporte o intervenţie chirurgicală la Viena în această perioadă.

 Pentru competiţia supremă s-au calificat de la Glasgow primele 8 echipe. Următoarele 8 naţiuni din calificări (locurile 9-16) mai au totuşi o şansă de a obţine biletele pentru Rio, la un turneu preolimpic, ce va avea loc în 2016 (16-19 aprilie), chiar în Brazilia. De aici, se vor mai califica alte patru echipe, turneul olimpic urmând să înceapă cu 12 naţiuni care vor prezenta o formulă completă, de câte 5 gimnaste.

Adrian Stoica şi-a găsit cu greu cuvintele pentru a explica ratările pe linie ale gimnastelor şi a făcut o comparaţie cu fotbalul: uneori se întâmplă dezastre care nu pot fi anticipate, aşa cum Brazilia a fost desfiinţată la CM 2014 de Germania, scor 7-1.

Nu ştiu ce pot spune după ziua de ieri în care am văzut fetele concurând aşa de slab. Nu le-am văzut niciodată aşa. Încă avem concurs, încercăm să maximizăm ce se mai poate, după ratarea cu echipa feminină. A fost o zi nefastă, asta e realitatea. Nu le-am văzut niciodată concurând în acest fel. Această ratare face calificarea la JO mai grea, dar nici nu ne gândim că nu vom fi acolo şi să ne schimbăm strategia privind ce dorim la JO. Sunt multiple exemple de acest fel, la ratare mă refer, nu doar în gimnastică şi nu doar în cazul României. De exemplu, Germania a bătut Brazilia cu 7-1 la Cupa Mondială de fotbal, anul trecut, se întâmplă, şi atunci a fost un şoc, dar viaţa sportului merge mai departe“, a spus Stoica.

Ştiţi cum se spune: noi o facem, noi o dregem. Fetele nu pot fi fericite, sigur că sunt afectate, şi-au dat seama că au ratat ceva foarte important. Toată suflarea gimnasticii e în şoc, dacă pot spune aşa, dar e alături de România. Din păcate, necalificarea directă la JO este o premieră nefastă pentru noi şi am vrea să nu nu se repete asta vreodată. E un moment greu, să ne spălăm pe faţă cu apă rece şi să ne ridicăm, să luptăm în continuare“, a mai spus preşedintele Federaţiei.

La finalul concursului mai multe gimnaste aveau lacrimi la ochi, cea mai afectată fiind de departe liderul echipei, Larisa Iordache. Aceasta si Laura Jurca vor avea însă şansa să îşi ia revanşa la individual compus.

12036953_1645517759069970_8082883499147246995_n

LARISA IORDACHE


12032840_936705576394560_6193763139664751043_o

LAURA JURCA

Domnul Stoica a făcut şi o comparaţie cu evoluţia gimnastelor de la ultimul concurs înaintea CM, Cupa Novara din Italia, câştigată de România.

Dacă evoluau acum aşa cum au făcut-o la concursul din Italia, erau pe locul 2 sau 3. Ajunge doar să comparăm nu doar notele, ci şi siguranţa pe care au avut-o. Ieri (vineri – n.r.) nu s-a putut, a fost o zi nefastă pentru întreaga echipă. Iau asupra mea totul după acest rezultat, iau în cârcă şi înjurăturile cum se spune, dar cert este că tot noi trebuie să reglăm ce s-a întâmplat“, a conchis preşedintele FR Gimnastică, cel care conduce delegaţia României la Campionatele Mondiale de la Glasgow.

#suntemcuvoi 

HAI ROMANIA!

Laura Andreea Cristache.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.